Novosti

Kako odabrati prijenosni terminal?

Kako se proizvođači prilagođavaju novim tehnologijama i reagiraju na zahtjeve i potrebe tržišta i kupaca, tako se razvijaju i unaprjeđuju prijenosni terminali. Odabir prijenosnog terminala i konfiguracije koja zadovoljava vaše specifične potrebe treba biti krajnji cilj u procesu donošenja odluke. U ovom kratkom vodiču opisali smo karakteristike i funkcionalnosti prijenosnih terminala i nadamo se da ćemo vam pomoći pri donošenju konačne odluke.

U kojem ćete prostoru koristiti prijenosni terminal?

Za optimalno upravljanje skladištem trebat će vam mobilno računalo koje se može nositi s bilo kojom složenom situacijom u skladištu. IP certifikat 67 ili 68 za maksimalnu zaštitu od prašine i vode. Za uređaje koji nisu dizajnirani za rad u hladnim okruženjima kondenzacija može uzrokovati koroziju uređaja, kratki spoj ili neispravnost. Budući da baterije ne mogu dati energiju kada su temperature ispod kritične razine, uređaji koji nisu dizajnirani za rad u hladnjačama postaju nepouzdani. Usko povezana sa IP zaštitom je i robusnost terminala i koliko padova na tlo uređaj može izdržati. Ako imate betinske podove, bez sumnje vam treba terminal koji možde izdržati 50 ili više padova na tvrdu podlogu sa visine od minimalno 1,8 metara.

Koju ćete vrstu barkoda skenirati?

Nemaju svi prijenosni terminali ugrađeni 2D barkod skener, ali svi prijenosni terminali koji mogu skenirati 2D barkodove mogu skenirati i 1D barkodove, što obrnuto nije slučaj. Stoga, kada planirate kupiti prijenosni terminal, dobro je unaprijed znati kakve ćete barkodove trebati skenirati, 1D ili 2D.

Sa koje udaljenosti ćete skenirati barkodove?

Hoćete li skenirati barkodove s male udaljenosti ili recimo s viljuškara?
Ovo je također vrlo važno pitanje koje si trebate postaviti. Ako skenirani predmeti nisu u neposrednoj blizini uređaja (npr. skeniranje naljepnice na gornjoj polici regala u skladištu), potreban vam je prijenosni terminal koji ima ugrađen scan engine koji može čitati podatke iz barkoda s veće udaljenosti. „Long Range“ ili „Extended Range“ model barkod skenera kojeg ima Zebra TC8300 može čitati barkodove s udaljenosti od 12 metara.

Kakva vam je tipkovnica potrebna?

Ovisno o vašem softveru za upravljanje skladištem, morate uzeti u obzir vrstu i količinu podataka koje želite unijeti. Na raspolaganju su model tipkovnica: numerička i  alfanumerička (često s QWERTY tipkovnicom), obje s dodatnim funkcijskim tipkama. Zaposlenici koji rade s rukavicama gotovo sigurno trebaju numeričke tipkovnice jer uređaj ima manji broj tipki koje su i veće. Neki prijenosni terminali imaju i posebne tipkovnice za razne emulacije terminala.

Koji ćete operativni sustav odabrati?

Na svim računalnim uređajima postoji operativni sustav koji služi kao softverski okvir za sve druge programe i aplikacije. Operativni sustav odgovoran je za komunikaciju između hardvera i softvera. Koji ćete operativni sustav odabrati ovisi o vašoj aplikaciji. Trenutna verzija sustava Windows za prijenosne terminale je Windows Embedded Handheld (WEH), koji je ujedno i najfleksibilniji OS za pokretanje aplikacija. Iako se Windows Mobile i Windows CE bliže kraju svog životnog ciklusa, oba su još u prodaji i podržani na novim uređajima. Windows Embedded Compact (Win CE) je najprikladniji OS ako je vaša tvrtka razvila vlastite programe i želi koristiti samo minimalne resurse sustava. Android OS, koji je u vlasništvu tvrtke Google, sve više povećava svoj tržišni udio. Njegova glavna prednost je mogućnost individualizacije, prilagođavanja te samo korisničko iskustvo.

Koju bežičnu vezu odabrati, WLAN ili 4G?

Iako svaki prijenosni terminal može pohranjivati podatke lokalno u svoju memoriju, većina kompanija će htjeti sinkronizirati podatke u realnom vremenu, tj. imati online aplikaciju. Mogućnost prikupljanja, pregledavanja i ažuriranja informacija u stvarnom vremenu omogućuje brže i učinkovitije poslovanje. Nekoliko je načina na koji uređaj može bežično komunicirati: WLAN, 4G, Bluetooth, RFID. WLAN je jedna od najčešćih bežičnih veza koja je najbolja za zatvorene prostore, urede i skladišta. Ukoliko vaši zaposlenici moraju raditi na terenu izvan ureda trebati će im mogućnost mobilnog interneta 4G. Ako želite spojiti printer naljepnica tipa Zebra ZQ620 sa prijenosnim terminalom, Bluetooth veza je najpovoljnije rješenje jer ne zahtjeva mrežni harvder, a radi na udaljenosti od cca 30 metara.

Servis, jamstvo i podrška lokalnog dobavljača

Kupnja prijenosnog terminala od lokalnog predstavnika i ovlaštenog servisera bit će vam od koristi ukoliko ćete trebati i najmanji savjet, od postavki barkod skenera do brže i jeftinije usluge.

Imate li dodatnih pitanja o odabiru prijenosnog terminala za potrebe vaše tvrtke? Napišite nam poruku ili nas nazovite i dogovorite besplatnu konzultaciju.

Pitajte stručnjaka

Imate pitanja ili trebate savjet? Javite nam se, želimo pomoći.

Postavite pitanje

Pitajte stručnjaka

Imate pitanja ili trebate savjet? Javite nam se, želimo pomoći.

Postavite pitanje

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam sve Ok!